Skal man stole på de tests der laves?

Vi er rigtig mange forbrugere der dagligt leder efter tests af alle mulige apparater og maskiner. Vi vil læse brugeranmeldelser og vi er generelt meget kritiske omkring alting. Men selvom en ”test” lyder objektiv, kan vi så altid være sikre på at det er tilfældet?

Når man udfører tests, så er der mange ting der spiller ind:

  • Hvem står bag testen?
  • Hvilket grundlag har testpersonen?
  • Hvordan udføres testen?
  • …og mange flere ting

Skal vi kigge lidt på problemerne med ovenstående, så er de blandt andet disse:

Folk bag testen

Når man ser tests som roser produkter, eksempelvis tests af robotstøvsugere, så kan man godt blive lidt skeptisk. Mange forbrugere har været utilfredse med de modeller de har købt og derfor kan man undre sig over hvordan noget kan blive testet som ”godt”.

Så har folkene en grund til at omtale noget positivt? Hvis ”ja”, så er testen værdiløs overfor os som forbrugere.

Selvfølgelig vil de folk der har udført testen ikke skilte med at de har en god grund til at vurdere produkterne positivt, så derfor kan det være en god ide at kigge efter tegn på at testerne er uafhængige. Den slags bliver der nemlig gerne skiltet med. Så ingen skiltning er ikke nødvendigvis et godt tegn.

Grundlaget

Sætter du en kok til at teste en betonblander eller en murer til at teste en suppegryde, så kan man sige at deres baggrund muligvis ikke vil gavne testen. I hvert fald ikke ud fra et fagligt synspunkt. Omvendt kan netop denne ”modsatte” test være med til at vise om almindelige mennesker kan finde ud af at bruge produktet. Kan en kok benytte en betonblander, så må det være noget de fleste af os kan finde ud af.

Så når du læser tests er det altså en god ide at finde ud af hvem der præcis står bag, hvilken uddannelse de har og hvad deres erfaring er. Er man uddannet tømrer, men uden at have arbejdet som sådan i mange år, så er det ikke sikkert at man kan komme med helt så god en vurdering som den tømrer der ikke laver andet end at arbejde med træ hver eneste dag.

Udførelsen af testen

Den sidste vigtige ting er at se om ting er blevet testet over længere perioder. De fleste produkter virker fint når de lige er taget ud af æsken, men hvad sker der når man eksempelvis har blendet grønsager 500 gange? Virker den så stadig lige så godt som da du tog den ud af æsken eller er der ting der er begyndt at gå i stykker.

Når du læser tests er det altså en rigtig god ide også at kigge på selve metoden der er brugt til test. Har man testet en enkelt gang eller over en lang periode. Den sidste del kræver mere arbejde, men giver også et mere retvisende billede.